dijous, 28 de gener de 2010

De les arts aplicades a les arts implicades

Divendres, 5 de febrer, 20h

Presentació Laboratori Creatiu dels Amics de les Arts

Xerrada: De les arts aplicades a les arts implicades
A càrrec de Jesús-Àngel Prieto, professor de l'Escola Massana i membre de l'A-FAD.Art, disseny i artesania són camps permeables de la creació, però tradicionalment els hem entès de manera parcel·lada, separats per unes fronteres que cada vegada més creadors travessen en benefici de les seves obres. Però, on són aquestes fronteres? Resulta difícil delimitar unes coordenades precises sense obrir un debat, i en això hi juguen un paper important els nostres prejudicis sobre el que entenem per art, disseny i artesania. L'art és expressió, objecte únic; el disseny és funcionalitat, indústria; i l'artesania és decoració, treball manual. Com diu Jesús-Àngel Prieto: l'artesania és “baratilla”, el disseny es paga, l'art no té preu.

I pel que fa a la noció d'utilitat artificialment creada, perversa, i que sosté el nostre mercat de consum: la posició que adopta l'artista és crítica? El dissenyador és responsable del producte que projecta? L'artesà és “contemporani” o reprodueix patrimoni etnològic?

«Potser és el moment de revisar aquella funció originària d'allò que anomenàvem arts [...]. En aquest sentit és necessari repensar unes relacions no jeràrquiques, diluir la vella dicotomia raó/sentiment, ànima/matèria, sacre/profà. [...] Art, disseny i artesania han d'evolucionar cap a un nou estatus d'arts aplicades: aplicades a la investigació, al projecte, a la poètica dels materials, a les mans fetes intel·ligència, al respecte i admiració per l'usuari, a un generositat creativa sense exclusivitats».
Jesús-Àngel PrietoCalendari d'activitats febrer-març
relacionades amb la poesia visual i el poema obj
ecte

Dissabte, 20 de febrer
Trobada als Amics de les Arts, a les 17:30h
Visita al taller del poeta visual Manel Rebollo

Divendres, 26 de febrer
19:30h
Caçadors de sentits, exterminadors de silencis
Xerrada-col·loqui amb Toni Prat, Sergi Quinyonero, Cristian Porres, poetes visuals

Diumenge, 14 de març
17:30h
Pre Visions i Per Versions
La construcció d’un poema visual,
taller a càrrec de Roser López

Dissabte, 20 de març
19:30h
Presentació del fanzine Malalletra,
a càrrec de la seva editora, Laia Calvet

Diumenge, 21 de març
17:30h
Ob sub jectes
La construcció d’un poema-objecte,
taller a càrrec de Roser López

1 comentari:

  1. Què haig de fer per poder participar a les xerrades, visites i tallers? Haig de ser "Amiga" o n'hi ha prou amb ser "simpatitzant" de moment?
    TaK

    ResponElimina