dilluns, 26 de novembre del 2018

«AFAL»: LES MIRADES QUE VAN TRENCAR EL GEL (26 DE NOVEMBRE A 14 DE DESEMBRE DE 2018)









El procés que porta a la consolidació de la pràctica fotogràfica contemporània a Catalunya i a tot l'estat espanyol té una clara correlació amb el recorregut fet per tres revistes que successivament i a diferents èpoques del passat segle aporten dades clarificadores sobre aquesta pràctica i en aquest context: Afal, Nueva Lente i PhotoVisión.

Una primera actuació pel que fa a la revisió d’aquestes publicacions ha de recaure per ordre cronològic sobre la revista Afal. Amb aquesta intenció es presenta un treball de documentació sobre nou autors catalans que van tenir vinculació directa o de context amb aquesta publicació: Josep M. Casademont, Leopoldo Pomés, Ramon Masats, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Francesc Català Roca, Ricard Terré, Toni Catany i Joan Colom.


El títol proposat per aquesta Acció-Exposició «Les mirades que van trencar el gel» correspon deliberadament al títol que Romà Gubern va utilitzar en el seu article publicat al catàleg corresponent a l'exposició produida per FotoColectania «Nova avantguarda. Fotografia catalana dels anys 50 i 60» editat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya l'any 2010, del qual s'ha extret la selecció d'imatges dels fotògrafs catalans que es presenten. Efectivament els autors que van donar forma a la revista (moviment) Afal van aportar una nova mirada sobre la fotografia a Espanya, exactament com els seus coetanis de Catalunya, més i quan molts d'aquests fotògrafs catalans van formar part també d'aquest moviment. 

Es presenta un treball expositiu sobre aquests autors (làmines facsímil) en format d'interès divulgatiu. Per aquest primer projecte s'ha fet també un treball de compilació de diferents recursos i materials de referència que estaran accessibles per via telemàtica. Vinculat a aquesta acció es projectarà el documental « Afal, una mirada libre (1956-1963)», de la productora  29 letras.


Materials de referència:

www.tallerfotografic.com/blog-afal-nueva-lente-photovision

www.tallerfotografic.com/blog-afal-publicaciones

www.tallerfotografic.com/blog-afal-romà-gubern



Del dilluns 26 de novembre al divendres 14 de desembre
Amics de les Arts i Joventuts Musicals - Galeria Espai La Cúpula
C/ Sant Pere, 46, 1r - 08221 Terrassa (BCN)

Entrada lliure
Matins: dimarts, dimecres i dijous, de 9h a 13h
Tardes: de dilluns a divendres, de 17h a 20h

Vinculada a aquesta acció es farà una projecció del documental Afal. Una mirada libre, de la productora 29 Letras, el divendres 14 a partir de les 18:30h.

Organitza:

Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Grup de literatura - Laboratori Creatiu - Imatge i Pensament









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada