dilluns, 3 de setembre del 2018

EXPOSICIÓ «A TOC DE PITO I ALTRES COSES» DE JACINT MORERA





EXPOSICIÓ «A TOC DE PITO I ALTRES COSES» DE JACINT MORERA



Dissabte 15 de setembre, a les 19:00h


Inauguració d'«A toc de pito i altres coses», 
exposició de record i homenatge a Jacint Morera,
presentada amb un parlament d'Adela Farré.


Del dissabte 15 fins 
al divendres 28 de setembre de 2018

Totes les tardes de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00h.

Matins de dimarts, dimecres i dijous de 09:00h a 13:00h.

«A toc de pito i altres coses», 
exposició de record i homenatge a Jacint Morera.


Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Carrer Sant Pere, 46, primera planta - Terrassa


* * *

JACINT MORERA

Jacint Morera (Terrassa, 1915 - Calonge, 1989) és un destacat pintor, caricaturista, muralista, escultor i activista cultural terrassenc.

Entre 1934 i 1936, publica dibuixos i caricatures al periòdic local El Dia i el 1935 exposa algunes d'aquestes obres a l'Associació Catalanista de Terrassa.

Els anys 1940 i 1942 presenta dues exposicions, també de dibuixos i caricatures, a Amics de les Arts, entitat amb la qual sempre va mantenir una estreta relació, des que es va fer soci el 1935, i on al llarg dels anys exposa de manera regular. També formarà part de la seva Penya dels Ximples, la colla que dotava d'un cert esperit transgressor a l'entitat.

L'aprenentatge de la pintura a l'oli el fa sota el mestratge de Tomàs Viver i és a partir de 1944 quan es professionalitza com a artista plàstic. Alguns dels seus primers treballs són murals d'inspiració noucentista en cases particulars i al Convent dels Carmelitans de Terrassa.

Des de finals de la dècada de 1940 i fins a mitjan de la de 1960, escriu sobre arts plàstiques a la premsa local i realitza diverses conferències: «Humorismo y caricatura» (1947), «A on va la pintura» (1948), «Elogio del arte abstracto» (1949), «Aproximació a l'art actual» (1960) i «Problemàtica de l'art actual» (1963).

El 1948 participa en el primer Saló d'Octubre a les Galeries Laietanes juntament amb Modest Cuixart, Maria Girona, Josep Hurtuna, Jordi Mercadé, Ramon Rogent, Albert Ràfols-Casamada, Josep Maria de Sucre, Francesc Todó, Pere Tort i Antoni Tàpies. També participarà en anys posteriors als Salons de Maig i als Ciclos Experimentales de Arte Nuevo.

El 1954 publica, amb text i il·lustracions de la seva autoria, el llibre A toc de pito i altres coses, inspirat en el lèxic del món tèxtil terrassenc; i el 1981, Ramon Cortès i el seu entorn, de caire memorialístic.

El 1958 guanya la Biennal de Pintura - Ciutat de Terrassa amb l'obra L'Odissea. El 1975 rep el Premi de la Crítica Juan Cortés i el 1977 la Medalla d'Or Théodore Rousseau, ambdós guardons obtinguts a Palamós.
El 1977 participa amb una obra a la mostra Cent anys de pintura catalana a Madrid.

Durant els seus 50 anys de trajectòria, la seva obra es manifesta amb tècniques variades (tremp, pastel, oli, dibuix, il·lustració, collage...) i en gèneres diversos (retrat, natura morta, paisatge, pintura religiosa...); i es pot dividir en diferents períodes: neonoucentisme, neocubisme, surrealisme, informalisme, paisatgisme colorista, minimalisme i constructivisme; diferents... però sempre caracteritzats per uns trets comuns a totes les seves creacions: el desig d'experimentació i l'afany de virtuosisme. 

Jordi F.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada